Всички знаем как по време на празници драстично се активизират и благотворителните акции. Набират се средства за какво ли не – за деца в неравностойно положение, за боли хора, нуждаещи се от скъпо лечение, за възрастни хора в домове, за обновяването на определени социални институции… за животни. Общо взето в дългия период на коледни намаления, промоции и реклами за различни възможни подаръци, от всички възможни медии сме и засипани и от най-различни кампании, които разчитат на нашата размекната душица по време на празниците, за да отделим и техните кампании.

Нямам нищо против това да се дава за благотворителност, даже съм много “за” този начин на помощ, тъй като има хора, които по обстоятелства извън тях самите, са в положение с, което им предлага неравен старт с останалите. Но много силно и то неприятно, ми влияят тези тенденциозни кампании в определени периоди от годината. Да, със сигурност това е съобразено с психологията на масите и това, че в определено време са по-склонни да даряват, особено по такъв тип семейни празници, защото се чувстват виновни. Виновни за това, че те могат сложат на трапезата си парченце луканка, а други нямат дори покрив над главата си в този момент.  Вината обаче не е правилния стимул за благотворителност, според мен. Когато човек се чувства виновен с действията си той цели да си изчисти съвестта. Това отново е действие, породено от егоистични подбуди, а не с едничкото желание да се помогне на тези хора.

Аз не дарявам по Коледа, Нова година или Великден. И, да, не ме е срам да си го призная. Това може да е снобарско, но когато човек наистина иска да помогне на някого, той ще намери начин да го направи така, че да не се афишира (ако е популярна личност), ще го прави по всяко време на годината (не само по големите празници) и да, винаги ще чувстваш задоволство от това, че си помогнал, но поне го направи както трябва. Ако човек има възможност да помага на останалите защо да не го прави постоянно и ангажирано и информирано?

Това е моето мнение, което не означава, че не трябва да дарявате средства, по големите дарителски кампании по празниците. Все пак (да се надяваме) средствата отиват при нуждаещи се, което е важно за тях. Но нека не го правим само по празниците. Със сигурност знам, че не мога да помогна на всеки, който се нуждае от помощ. Но ако си изберем една кауза, запознаем се с проблемите на хората в тази група и разберем от какво реално имат нужда, то тогава ще можем да помогнем много по-пълноценно, отколкото с един есемес на някой си кратък номер.

 

Google+ Comments