От май месец насам се завихрят такива едни балове, абитуриентски, връчвания на дипломи… все академични работи. Гледам във facebook разни снимки на приятели, качват цели албуми, тагват този и онзи и ми е много интересно на наблюдавам страничните хора на снимките, онези които не познавам. Все пак приятелите си ги знам, радвам се за тях, но един поглед и Like им е достатъчен 😉

87_year_old_roseСлучайно попаднах на снимка на една приятелка, която се дипломира наскоро. Снимали се целия випуск (или поне който е дошъл на церемонията по тържественото връчване на дипломите). На снимката сред многото младежи виждам и една жена с тога като на випусниците. А тя лесно може да мине по-скоро за доцентка, защото очевидно не е толкова млада. Приличаше ми на 40-50-годишна (знам, че тази на снимката е леко хиперболизирана), а приятелката ми потвърди възрастта на съответната дипломантка. Питам аз какво прави тази жена на снимките, не й ли е малко късно тепърва да учи висше. Може да съм прозвучала леко предубедено, защото мигновено получих разяснение как никога не е късно да започнеш нещо нова, колко приятна била жената, колко много е постигнала и как единствено можем да й се възхищаваме, че на тези години продължава да учи!

Е, изслушах си дългата тирада. Съгласих се, но това не промени първоначалната ми реакция. За да се запишеш да учиш тепърва за бакалавър на тази възраст, по-скоро страдаш от синдром на някакво неизживяно детство, което се опитваш да наваксаш. Има и други начини да придобиваш нови знания – чети книги, запиши се на курс, дори частен учител може да си наемеш. Вероятно ще ти излезе значително по-евтино и няма да се ангажираш за следващите 4 години напред. Това е моето мнение, но ако все пак не сте съгласни, ще се радвам да започнем дискусия в коментарите.

Google+ Comments